maanantai 29. huhtikuuta 2013

Kylän palvelujen puolesta kannattaa taistella

Into oli viime viikolla kylän palvelupäivässä Evijärven Alapäässä, jossa Kerttua, Lahdenkylä, Vasikka-aho, Karvonen ja muutkin kulmakunnat asuvat sopuisasti yhteistä kylää. Kylän yhteisöllisyyden symbolina seisoo kylätalo Sopula, jonka tiloissa myös kyläkauppa on vuokralaisena. Taloa ylläpitää osuuskunta, jonka vetovastuussa on Jorma Lehto.
Jorma kertoi osuuskunnan kuulumisia ja kaipaili lisää nuoria mukaan toimintaan.
- Nuorilla ihmisillä olisi tuoreita ideoita, Jorma peräänkuulutti.

Pidetään huolta palveluista!


Samoin kannustettiin kylän väkeä käyttämään entistä enemmän oman kyläkaupan palveluja. Kaupan jatkuminen on veitsenterällä, ja jos toiminta pääsee loppumaan, on palvelua vaikea palauttaa.
- Vuokralaisen menettäminen tekisi kohtalokkaan loven myös kylätalon ylläpitorahoitukseen, Jorma Lehto muistutti.

Kylässä on vielä kauppa, koulu ja yritystoimintaa. Nuorisoseuran pihassa on Mantamyrskyistä tunnettu Huvimajan tanssilava. Väinöntalon museokin tuo aktiivisuutta kesäaikaan.
Paljon on kuitenkin muuttunut, ja nyt tarvitaan uusi herätys ja kaikenikäisten kyläläisten aktivoituminen. Palvelujen säilymisen puolesta kannattaa taistella!

Kylän palvelupäivä pidettiin Palvelupaletti-hankkeen ja Aisaparin Hinku-hankkeen yhteistyönä. Katariina Joutsen Kaksineuvoisen ikäneuvolasta oli mittailemassa verenpaineita ja verensokeria, Uusitalon Jyrki maistatti pakuriteetä, hunajaa ja muttia ja Hjulforsin Allan kertoi luonnon antimien parantavista voimista. Koskipuiston Pauli ryyditti jutustelua hanurimusiikilla. Kyläläisiä päivään osallistui kolmisenkymmentä.

Kylän palveluringistä oli kertomassa Raili Murtoniemi-Rantakangas Lappajärven Itäkylästä, jossa on pyöritetty palvelutoimintaa kohta parikymmentä vuotta. Ringissä on tällä hetkellä mukana 12 taloutta. Kyläavustajatoiminta mahdollistaa ikäihmisten kotona asumisen jatkumisen:  siivoaminen, ruuanlaitto, kaupassa käynti ja muu asioiminen, lumen luonti, lämmitys ja monet muut pienet arjen askareet ovat ratkaistavissa yhteistuumin järjestetyn avun kautta.

Osuuskunta Sopula järjesti kylän palvelutarpeista kyselyn, johon voi edelleenkin käydä vastaamassa kyläkaupalla!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti