sunnuntai 5. elokuuta 2012

Kylien elinvoima on tahdon asia


Osaavat kylät -tapahtumassa Alajärven itäiset kylät elivät ja hengittivät täysin siemauksin. Puheensorina täytti Koivumäen koulun ja pihapiirin eikä sateen ripistelykään haitannut. Kolmen kylän yhteinen tapahtuma onnistui yli odotusten, ja päiväjuhla täytti koulun salin ääriään myöten, istuimetkin loppuivat kesken.
Tapahtuma oli nimensä mukainen: näyttelyissä oli esillä kyläläisten taitoja pehmeistä tuotteista puukkoihin, puutöihin ja taiteeseen saakka. Työpajoissa tehtiin kynttilöitä ja nappikoruja, ja pihamaalla oli menopelejä: pitkä rivi kaksipyöräisiä erikoisuuksia ja toisena ääripäänä eri aikakausien traktoreita sekä massiivisia metsätyökoneita.
Monipuolinen osaaminen tuli esiin myös päiväjuhlan ohjelmassa. Kyläläiset esittivät hanuri-, huilu- ja kantelemusiikkia, laulua ja lisäksi nähtiin omin voimin valmistettu näytelmä. Juhlapuheen piti kansanedustaja Reijo Hongisto, joka kehui kyläläisiä voimannäytöstä, ja totesi kylien elinvoiman tärkeimmäksi pontimeksi kyläläisten oman tahdon.
Sama päätelmä tuli esiin myöskin Aisaparin ja Kampa-hankkeen yhteisessä pisteessä pidetyssä kyselyssä. Luetteloon oli kerätty kylätoiminnan keskeisiä tehtäviä ja väkeä pyydettiin valitsemaan niistä tärkein. Eniten ääniä sai vaihtoehto: ”kylätoiminnassa on tärkeintä taistelu oman koulun, kaupan ja muiden palvelujen säilymisen puolesta”, ja toiseksi toivottiin kyläpalvelujen ideointia ja järjestämistä, muun muassa palvelupäiviä ja naapuriapurinkejä.
Melko tärkeäksi nähtiin myöskin tempausten, talkoiden ja tapahtumien järjestäminen sekä yhteistyö kunnan, yrittäjien, hankkeiden, muiden kylien ja järjestöjen kanssa. Kylätoiminnalla pitäisi myöskin pyrkiä saamaan kyliin uusia asukkaita esimerkiksi paluumuuttajia haravoimalla tai tonttien ja asuntojen kauppaa edistämällä. Yritystoimintaa ja työpaikkojen syntymistä tulisi myöskin edesauttaa. Hajaääniä saivat lisäksi perinteistä huolehtiminen, kylän historian tallennus sekä ympäristöstä ja maisemanhoidosta huolehtiminen. Eräs vastaajista tiivisti napakasti tärkeimmäksi tehtäväksi ”yhteistyö ja tulevaisuuden turvaaminen”. Näin on, tulevaisuus kuuluu kylille, ja vain me itse voimme luoda tulevaisuutemme.
Into
p.s. Valokuvia tapahtumasta löytyy tästä LINKISTÄ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti