maanantai 23. heinäkuuta 2012

Creen Care - Mitä kaikkea se voi olla?


Into osallistui viime viikon maanantaina Green Care –seminaariin Ilmajoella, jonne oli kokoontunut iso joukko innokkaita kuulijoita. Green Care on ihmisten hyvinvoinnin ja elämänlaadun edistämistä luonnon ja maaseutuympäristön avulla. Juuri kokemuksellisuus ja rauhoittavuus ovat maaseutuympäristön hyvinvointia edistäviä tekijöitä.
Seminaaripäivän aluksi Wilma Nibbelink-Siekman  de Paardenmaatin Care Farming –tilalta kertoi, millaista Creen Care on parhaimmillaan Hollannissa. Heillä Green Care on mahdollisuus monille, joille on tärkeää löytää mielekästä puuhaa päivien ajaksi. Creen Care-toiminnasta saavat apua esimerkiksi autistit, vanhukset, vankilasta vapautuneet , pitkäaikaistyöttömät  sekä niin älyllisistä kuin fyysisistäkin vajavaisuuksista kärsivät ihmiset. Creen Care –toimintaa voidaan muokata kunkin ihmisen tarpeiden mukaan. Esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä autetaan pääsemään takaisin työrytmiin ja luomaan sosiaalisia kontakteja. Creen Care –tilojakin voi olla monenlaisia: tilan voivat omistaa ja toimintaa pyörittää itse maanviljelijät tai sitten terveyspalvelujen tarjoaja. Tilan omistaja voi myös vuokrata tilansa terveyspalvelujen tarjoajalle Creen Care -toimintaa varten. Valvonnan ja rahoituksen hoitamiseen on Wilman mukaan myös olemassa useita keinoja.
Hollannissa Green Care –toiminta vaikutti olevan hyvin organisoitua, toimivaa ja ennen kaikkea sitä tarvitsevat saivat siitä Wilman mukaan suurta apua. Ehkäpä Suomessakin voitaisiin hyödyntää heidän käyttämiään tekniikoita!
Seminaaripäivän aikana meille esittäytyivät vielä 10 vuotta sitten varsin harvinaiset eläimet, nimittäin Ylitalon Alpakat ja Laamat. Pirkko Kivikari kertoi seminaariväelle tuoneensa yhdessä Tuomo Ylitalon kanssa Suomeen ensimmäiset Alpakat vuonna 2002. Vuonna 2007 he perustivat  Terapia-alpakat ja –laamat nimisen yhdistyksen edistämään eläinten ammattimaista terapiakäyttöä. Heidän harjoittamaansa eläinavusteista toimintaa ovat esimerkiksi vierailut vanhainkodeissa sekä lasten- ja nuortenkodeissa.  Eläinavusteinen terapia puolestaan alkoi heidän tilallaan vasta 2011 heidän saatuaan oman ammattiterapeutin. Terapia alpakoiden ja laamojen kanssa voi olla monenlaista, esimerkiksi ylivilkasta lasta voidaan auttaa rauhoittumaan terapian avulla.
Vaikka alpakat ja laamat ovatkin terapiaeläimiksi soveltuvia, rauhallisia ja kilttejä eläimiä, ne kyllästyivät Ilmajoella kuljetuskärryynsä ja päättivät ominlupinensa katsella miltä aurinkoisella Ilmajoella näyttää seminaariväen vielä kahvitellessa. Eläimet saatiin kuitenkin nopeasti kiinni ja halukkaat pääsivät taluttamaan televisiostakin tuttua Ulla-laamaa ja Fuchsie-alpakkaa. Eläimet vaikuttivat todella hyvin koulutetuilta ja selvästi nauttivat ihmisten läheisyydestä ja esillä olemisesta.Seminaaripäivän kruunasi vierailu Toiskan perhekotiin. Toiskan perhekoti on tarkoitettu nuorille tytöille, jotka tarvitsevat tukea elämän vaikeissa tilanteissa. Perhekoti tarjoaa upeat puitteet kasvuun ja elämiseen maatilaympäristössä. Hevoset ovat iso osa perhekodin toimintaa. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta voi auttaa nuorta käsittelemään ja selvittämään vaikeat asiat.
 

Vehrein terveisin,
Into

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti