sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Kohti voimakkaampia kyliä

Olen täällä kirjoitellut Kyläillään-oppaan tekstejä eikä siitä tahdo tulla mitään. Olisi niin paljon sanomista, mutta niin vähän tilaa ja aikaa, sillä kyläoppaan pitäisi valmistua julkaistavaksi Aisaparin kyläviikolla 27.10.-4.11.  Aisaparin alueella on sadoittain voimakkaita ja perinteikkäitä kyliä, joista jokaisesta voisi kirjoittaa oman oppaansa – ja onneksi niin on monin paikoin tehtykin. Yhteen kokoaminen ja tiivistäminen vain on niiiiiiiin niiiiin vaikeaa. 

Siksi onkin hyvä mieli, että Aisaparin kyläviikon päätapatumana on tänä vuonna Voimistuvat kylät –päivä, joka pidetään Kauhavan Mäenpään kylätalolla perjantaina 4.11. Toivottavasti kaikki Alajärven, Evijärven, Kauhavan, Lappajärven, Lapuan ja Vimpelin kylät, kunnat ja kappelit innostuvat lähettämään edustajansa tilaisuuteen, sillä asia on tärkeä ja yhteinen!

Valtakunnallisen Voimistuvat Kylät -kampanjan tavoitteena on lisätä kylien ja kuntien vuoropuhelua. Keskinäistä yhteistyötä tarvitaan nyt erityisesti maaseudun palvelujen  järjestämisessä. Kunta- ja palvelurakenneuudistukset vaativat kuntien, kylien ja seurakuntien yhteistyötä.

Maaseudun kehittäminen edellyttää tietoa ja taitoa, ja siksi Voimistuvat kylät -kampanjalla tarjotaan koulutusta ja lisätään kyläaktiivien ja maaseudun päättäjien maaseutupoliittisia valmiuksia. Koulutuspäivän teemoja ovat kunnan ja kylien neuvotteluprosessien edistäminen, sopimuksellisuus, kunnan maaseutuohjelman ja kyläsuunnitelmien yhteen sovittaminen ja seurakuntien rooli maaseudun kehitystyössä. 

Pistähän tapahtuma kalenteriisi ja ilmoittaudu vaikka heti!
Ruokailun järjestämisen vuoksi pyydämme ilmoittautumisia lokakuun loppuun mennessä.

Tässäpä vielä päivän tarkka ohjelma:
8.45 Tervetulosanat,
Aisaparin puheenjohtaja Teppo Ylitalo
9.00 Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, maaseutuneuvos, prof. Eero Uusitalo: “Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa”.
9.45 Vaasan yliopisto, professori Hannu Katajamäki: “Paikallinen identiteetti näkyväksi: Rakennemuutoksen maaseutuvaikutusten arviointia palvelujen järjestämisen, demokratian ja
identiteetin näkökulmasta”.
10.30 Suomen Kylätoiminta ry, projektipäällikkö Heli Siirilä: Maaseudun palvelusopimus käytäntöön ”Ei haikailla, sovitaanpa!”
11.15 Vimpelin kunta, kunnanjohtaja Juhani Laasanen: “Kylien elinvoima, vapaaehtoistyö”
12.00 Omakustanteinen lounas á 8 euroa: Kauhavan pitäjäruoka
12.45 Kuntaliitto, erityisasiantuntija Päivi Kurikka: “Kuntien, kylien ja järjestöjen yhteistyö”
13.30 Suomen evl kirkko, Kortesjärven kappeliseurakunta, kappalainen Marketta Veikkola: Kirkon toimintayhteys kylien kehittämisessä
14.15 Suomen Kylätoiminta ry, kylien liiketoiminta-asiamies Juha Kuisma: Kylätoiminnan kasvava vastuu ja kylien bisneskeissit
15.00 Aisapari ry, toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää: Aisapari elää kylissä, päätöskeskustelu ja yhteenveto
Loppukahvit ja näkemiin!

Ilmoittautumiset 31.10. mennessä paivi.kultalahti@aisapari.net tai puh. 0400 239 359

…ja koko kyläviikon ohjelma löytyy täältä: http://www.aisapari.net/static/viikko2011a4%281%29.pdfKyläillään,
toivoo Into

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti