keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Bioenergian käyttö luo lähialueelle työtä


Tämä kävi ilmi Lapuan Hellanmaan kylässä, jossa niin asuntoja, yrityksiä kuin julkisia rakennuksia lämmitetään puuperäisillä polttoaineilla. Apua lähialueen metsistä saatavan energian hyödyntämiseen ei tarvitse kaukaa hakea, koska mm. lämpökattiloita, polttolaitteita sekä lämpökeskuksia kotimaan markkinoille ja vientiin valmistava Veljekset Ala-Talkkari Oy toimii Hellanmaassa.
Kylän koulua lisärakennuksineen sekä entistä Säästöpankin rakennusta on lämmitetty yhteisestä lämpökeskuksesta 1990-luvulta lähtien. Myös Lapuan suurimpiin työllistäjiin kuuluvan Veljekset Ala-Talkkarin ja Megakone Oy:n tehdasrakennukset sekä luontokuvaaja Benjam Pöntisen Willa Ukuli lämpiävät uusiutuvalla energialla. Puupolttoaineen toimittamisesta sekä lämpökeskusten valvonnasta huolehtii paikallinen lämpöyrittäjä.
Toimitusjohtaja Antti Ala-Talkkari ei ihmettele biopolttoaineiden suosiota, erityisesti maatiloilla ja kasvihuoneissa. – Maatilayrityksissä energiantarve on yleensä suuri ja lämpökeskuksen tarvitsemat rakenteet usein valmiina. Mikäli esimerkiksi tila ja polttoaineen säilytyspaikka joudutaan erikseen rakentamaan, kustannukset karkaavat helposti käsistä. Kun käyttää lämpöyrittäjän palveluja, toimintavarmuudesta ei tarvitse murehtia.
Biopolttoaineiden käytön vaivattomuutta tuetaan nykyaikaisella tekniikalla. Muun muassa polttotekniikka, tuhkanpoisto ja nuohoukset ovat automatisoitavissa.
- Lämpökeskuksen seuranta ja säätötoimenpiteet onnistuvat joko tietokoneen tai puhelimen välityksellä. Konttiratkaisut ovat siirrettävissä tarpeen mukaan, Ala-Talkkari analysoi energiaratkaisujen käyttökelpoisuutta.
– Sisareni viettää useita kuukausia vuodessa ulkomailla, eikä lämpökeskuksen kanssa ole ollut suurempia ongelmia. Kunhan lämpöyrittäjä muistaa täydentää polttoainevarastot kolmen kuukauden välein, Ala-Talkkari naurahtaa.
Suomen Metsäkeskuksen energia-asiantuntija Juha Viirimäki kannustaa lähienergian hyödyntämiseen. – Metsiemme energiapotentiaalista hyödynnetään keskimäärin 70%. Kun tukea investointeihin on saatavissa, olisi hulluutta jättää mahdollisuus käyttämättä.

Lue lisää:
Vierailevana Intona edelleen Krista Laurila Thermopolis oy:sta. Lue myös Kristan artikkeli tuulivoimasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti