lauantai 3. marraskuuta 2012

Osaaminen palveluiksi osuuskunnissa

Torstaina 1.11. oli Härmän Kuntokeskuksessa mielenkiintoinen tilaisuus osuuskunnista yritysmuotona. Olen itsekin ollut mukana perustamassa osuuskuntaa vuonna1997 ja silloin kirjoitin Järviseudun Sanomiin yleisönosastokirjoituksen (6.3.1997) otsikkona oli "Osuuskunnat ovat tulossa taas".

Osuustoimintalaissa vuodelta 1901 kirjoitetaan mm. näin: "Osaksi säästämällä, osaksi toisiansa tukemalla vähävaraisetkin sitten voivat päästä nauttimaan suuremman pääoman etuja, ostaa tarpeensa huokeammalla, myydä tuotteensa paremmista hinnoista ja saada tarpeellista luottoa käytettäväkseen. Sen ohessa osuustoiminta on omiansa edistämään säästäväisyyttä, toimeliaisuutta ja yhteishenkeä, ja sen kautta silla on taloudellisesti ja siveellisesti kasvattava vaikutus."

Osuustoiminnan eri muotoja ovat mm.
- yrittäjien ja maatilojen vienti-, markkinointi- ja hankintaosuuskunnat
- sosiaali - ja terveysalan osuuskunnat
- työosuuskunnat
- matkailuosuuskunnat
- kylä- ja kaupunginosaosuuskunnat

Ruotsissa osuuskuntatoiminta oli 90-luvun lopulla pidemmällä, kuin täällä Suomessa. Helmikuussa 1997 kävimme tutustumassa päiväkoti Biskopiin, Uumajassa, käsityöläisten kauppaan, Östersundissa, kyläosuuskunta Bysbo:hon sekä vanhustenhuollon osuuskunta Indelsgårdeniin. Lövviksissä. Kaksi viimeisintä sijaitsivat muistaakseni Ruotsin länsiosissa, lähellä Norjan rajaa.

Bysbosta ja Indelsgårdenista jäi mieleen, että Bysbon alueella asui 150 henkilöä ja Lövvikissä noin 50.
Täytyypä ottaa selvää, mitä näille osuuskunnille kuuluu tällä hetkellä.

Kirjoittelin sillon viisitoista vuotta sitten: "Miksi ei tätä yhteistoimintaa ja innostusta löytyisi myös meiltä. Toivon, että yhteistoiminta ja mahdollisesti osuustoiminta viriäisi ja sen avulla saisimme pitää kylämme, kuntamme ja seutukuntamme elävinä ja asuttuina, niin että myös lapsillamme, tulevina aikuisina, olisi täällä toimeentulomahdollisuuksia."

Tuo toive on ajankohtainen edelleen, Intokin innostui osuuskuntatoiminnasta ja tuumaili, että tätä asiaa ei jätetä hautumaan pitkäksi ajaksi, vaan täytyy myös toimia.

Into

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti