tiistai 18. syyskuuta 2012

Asumiselle arvostusta

Into on jälleen käynyt parissakin seminaarissa hakemassa hyviä vinkkejä kotiseutunsa kehittämiseen. Yritetään kylissä -seminaarissa Juha Kuisma Suomen kylätoiminta ry:stä sanoi tiivistetysti, että  "Maaseudun tärkein elinkeino on asuminen".

Mikä saa yrityksen sijoittumaan maaseudulle, vaikka markkinat ja muu synergia syntyisivät paremmin suuressa liikekeskuksessa? – Se, että yrittäjä tahtoo asua maalla ja nauttia siitä vapaudesta ja turvallisuudesta mitä vain maaseutu voi tarjota.
Siksi monimuotoisen asumisen tarjoaminen on maaseudun paras vetovoimatekijä. Täällä on tilaa toteuttaa unelmia. "Sinun kotisi on siellä missä on sinun sydämesi" –  monen suomalaisen sydän kaipaa maalle, ja meidän pitää tarjota mahdollisuuksia tämän kaipuun täyttämiseen.

Harvaan asutun maaseudun teemaryhmän seminaarissa ministeri Ville Niinistö lupasi poistaa esteitä maaseutuasumisen ja -yrittämisen tieltä.Paikallisyhteisöjen vahvistuminen edellyttää ministerin mielestä lähidemokratian vaikuttavuuden lisäämistä, esteiden poistamista pienimuotoisen energiantuotannon ja -myynnin tieltä sekä huomion kiinnittämistä julkisiin hankintoihin.
Verotuksen ja sosiaalituen ratkaisuissa on mahdollistettava entistä paremmin erilaisten tulolähteiden yhdistäminen.
Kylien kaavoitusta on edistettävä.
Etätyön ja sähköiset palvelut mahdollistaa vain riittävän tehokas kuituverkko.

Lähipalvelujen tarjoamiseen tarvitaan yhteistyötä kunnan ja kylien välillä, sopimuksellisuutta ja bisnesmieltä. Hyvä esimerkki kuultiin Osuuskunta Virtatiimistä.
Into on päättänyt pitää omankin osuustoimintaseminaarin: 1.11. klo 13 kokoonnumme Härmän kylpylään aiheella "Osaaminen palveluiksi osuuskunnassa". Seminaarin järjestävät Palvelupaletti-hanke ja Aisapari, ja ilmoittautumisia pyydetään 24.10. mennessä
Marita Mattila p. 040 173 7713, marita.mattila@kauhava.fi tai
Päivi Kultalahti 0400 239 359, paivi.kultalahti@aisapari.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti