keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Arvot kohdalleen

Kävin viime viikolla kuuntelemassa Tommy Hellstenin luennon Kauhavan koulukeskuksessa. Hellsten puhui muun muassa yhteisöllisyydestä, hidastamisesta, arvotyhjiön täyttymisestä, siitä kuinka me emme uskalla hypätä pois oravanpyörästä leimautumisen pelosta, vaan opetamme samat kiireeseen ja rahaan perustuvat arvot myös lapsillemmekin.
Kierre on hänen mielestään syntynyt pienyhteisöjen hajoamisesta, sukupolvien yhteisöllisyyden katkeamisesta. Ennen yhteisössä oli kaikenikäisiä jäseniä, ja vanhemman sukupolven viisaus, arvot ja hyväksi havaitut käytännöt siirtyivät automaattisesti sukupolvelta toiselle.  Nyt kun perusyksikkönä on perhe, joka asuu joskus hyvinkin kaukana suvusta ja vanhukset on valtaosin muutoinkin siirretty omiin yksiköihinsä, on muodostunut arvotyhjiö.
Tyhjiö imaisee nopeasti itsensä täyteen uusia asioita, mitä helpoimmin on markkinoilla tyrkyllä. Näin syntyy rahan, omistamisen, menestyksen palvonta – ja tämän kaiken hankkimiseen kova kiire. Kenelläkään ei ole enää aikaa miettiä, mikä on todella tärkeää, koska ei uskalleta pysähtyä. Kaiken lisäksi tahdomme varmistaa, että lapsillammekin on parhaat menestymisen mahdollisuudet: siksi heitä kuskataan paikasta toiseen pienestä pitäen ja ostetaan kaikki mahdolliset vimpaimet ja vempaimet. Kiire periytyy ja omatoimisuus vähenee entisestään.
Hellsten provosoi miettimään myös maailmankuvan rakentamista: ortodokseilla on ikonit, joiden äärellä he ovat perinteisesti aloittaneet päivänsä ja pyhittäneet sen Korkeimman johdatukseen. Meillä on iltapäivälehtien lööpit, joiden äärelle me päivittäin markettien ja kioskien edustoilla pysähdymme katsomaan, mikä tänä päivänä on päällimmäinen asia.
Raakaa tekstiä, mutta totta ainakin toinen puoli: miksipä muuten presidentiltäkin kaivataan ennen kaikkea ARVOjohtajuutta.
Uskallan kuitenkin väittää, että maaseudulla arvot ovat vielä tallella, ja täällä osataan yhteisönäkin arvioida mikä on oikein ja mikä väärin, ja heikoimmistakin tahdotaan pitää huolta.  Samalla arvopohjalla löytyvät uudet yhteisölliset keinotkin,
uskoo Into

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti