keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Mietteitä myrskyn jälkeen


Myrskyjen keskellä sitä tulee mieleen kaikenlaista. Että olisi pitänyt ostaa uudet patterit taskulamppuun tai rakentaa sittenkin se puuhella. Onneksi ei vielä ole sattunut pitkää sähkökatkoa kohdalle, on vielä mahdollisuus varautua.
Myrskytuulia on monenlaisia, eikä niihin aina huomaa varautua ennalta. Isot muutokset ovat joskus kuin myrsky, jonka keskellä tuntee itsensä pieneksi ja voimattomaksi. Kuin nyt vaikka kunta- ja palvelurakenneuudistus, ilmastonmuutos tai ylevero.  Kuitenkin näihinkin voi varautua: tietoa on tarjolla etukäteen, ja jos itsestä tuntuu aivan ylivoimaiselta selättää vaikka ilmastonmuutos, kannattaa puhua asiasta porukalla: jaettuun huoleen löytyy yleensä joku ratkaisu, ja yhdessä saadaan aikaan enemmän.

Yleveron suhteen taidan tehdä niin, että laitan YLElle sähköpostilla muutaman uuden ohjelmaidean. Sen lisäksi, seuraavassa kyläkokouksessa voisikin ottaa esille, että kylä voi yhdessä varautua: hankitaan kylätalolle varusteita ja tarvikkeita myrskyn varalle tai otetaan yhdessä selvää mitä kuuluu kunnan palveluille ja miten niitä voisi kehittää.

Paljon voi varautumisen eteen tehdä sellaistakin, mikä ei mitään maksa. Kaikkia hankintoja ja toimintaa suunnitellessa on hyvä miettiä mitä muutoksia tulevaisuus voi tuoda tullessaan: se on sitä kestävää kehitystä. Kalleimmat hankinnat ovat niitä, jotka kohta ovat liian kalliita käyttää kun polttoaineen hinta vielä nousee tai joiden käyttöikä on lyhyt. Ihan ilmaista taas on pysytellä sen verran hyvissä väleissä naapurin kanssa, että hädän tullen voi mennä apua pyytämään.

Turvallista alkavaa vuotta!

Into

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti