perjantai 9. syyskuuta 2011

Ilmassa on syksyn merkkejä

Yhtenä aamuna tallustelin aamutuimaan postilaatikolle, niin taivaalla jättikokoinen kurkiaura lensi talomme yli. Tuumailin siinä itsekseni, että onkohan linnuilla kompassit epäkunnossa, kun suunta oli vielä kohti pohjoista. Todennäköisesti hakevat vauhtia ja hyviä ruokailupaikkoja sieltä suunnasta vielä ennen tulevaa etelänmatkaansa.

Mitäs muuta se syksyn saapuminen tietää? Ilmojen viiletessä kesän lämpö ei enää riitä ja on aika laittaa säästöliekillä olleet lämmitykset takaisin päälle. Kylien yhteisissä kokoontumistiloissa viimeaikaisen energian hinnan korotukset aiheuttavat päänvaivaa yhdistysten hallituksille. Jostakin on rahoitus kerättävä ja valitettavan usein toiminta joudutaan keskittämään siihen, että yhdistyksen tilillä on rahaa silloin, kun sähkö- tai öljylasku erääntyy.

Mitään poppakonstia ei minulla tähän asiaan ole, eikä ylimääräistä rahaa jaettavaksi, mutta apuja pidemmällä tähtäimellä saattaa löytyä Thermopolis Oy:n hallinnoimasta ja Aisaparin rahoittamasta SENERGIA -hankkeesta. Hanketta toteutetaan Aisaparin alueella eli hankkeen toiminta-alueeseen kuuluvat Lapua, Kauhava, Alajärvi, Vimpeli, Lappajärvi ja Evijärvi. Hankkeen tavoitteena on seurantalojen, kylätalojen ja muiden yhteisten kokoontumistilojen energiatehokkuuden parantaminen.

Hankevetäjänä toimii Pauli Kortesjoja, puh. 044 437 4201, s-posti: pauli.kortesoja@thermopolis.fi. Pauliin voi ottaa yhteyttä ja hän tulee tekemään suunnitelman kiinteistön energiankulutuksen vähentämiseksi ja energiajärjestelmien tehokkuuden parantamiseksi. Pauli tulee paikanpäälle ja käy yhdessä kiinteistön väen kanssa perusasioita kuten, ikkunoiden kunto, eristysten riittävyys, ovien tiiviys tai lämmitysjärjestelmän kunto. Kiinteistön omistajalle eli nuorisoseuralle, kyläyhdistykselle tai vastaavalle tämä kartoituksen tekeminen maksaa 150,- euroa. Tuolla rahalla saa suunnitelman siitä, missä kohdissa on puutteita ja mihin pitäisi kiinnittää huomiota. Mikään pakko ei kiinteistön omistajan ole lähteä annettuja ohjeita noudattamaan ja suunnitelmia toteuttamaan, se on vapaaehtoista. Kolmelle nuorisoseuralle tällainen kartoitus on jo tehty: Kortesjärven Kirkonkylän Nuorisoseuralle, Lapuan Haapakosken Nuorisoseuralle ja Lapuan Hirvijoen Nuorisoseuralle, heiltä voi kysellä kokemuksia tehdyistä kartoituksista. Lisäksi hankevetäjä Pauli Kortesoja kertoi, että kymmenkunta kartoitusta on vireillä tällä hetkellä ja lisää yhteydenottoja odotellaan.

Ei minulla mitään harakoita vastaan ole, mutta parempi ottaa ohjat omiin käsiin kuin antaa lämmityksen mennä "harakoille". Jos minä istuisin jonkun kyläyhdistyksen hallituksessa, ehdottomasti suosittelisin omalle väelleni pikaista yhteydenottoa Kortesojan Pauliin.

Nyt kaikkin innokkaasti tarttumaan aisoihin, energiatehokkuuden parantamiseksi.

Into

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti