
Petäjäveden kunnan strategiassa keskeisenä menestystekijänä on maaseutumaisen asumisen kehittäminen. Systemaattinen strategiatyö on tuottanut tulosta ja asukasmäärä kasvanut. Voimatekijänä on "yhteen hiileen puhaltava" luottamushenkilöjoukko. Rakennuslupia ja tonnteja saa niin haja-asutusalueelta kuin kaava-aluiltakin. Vierailimme omakotiasuntomessujen aikaan ja sen jälkeen rakennetulla asuntoalueella, jossa maaseutumaista asumista on luotu suurilla 3500 neliön toneteilla. Asuntoalueet rajoittuvat metsään ja tonteilta pääsee joko suoraan tai vähällä kävelyllä metsään. Maaseutuasumista uusi asuinalue ei kuitenkaan mielestäni ole, vaan hyvää ja esimerkillistä asuinaluesuunnittelua kuntakeskuksen välittömässä läheisyydessä.

Osa asukkaista käy työssä kylän ulkopuolella ja yhteisiin töihin osallistutaan vapaaehtoisuuspohjalta. Jokainen asukas maksaa vuokraa ja osallistuu yhteisiin menoihin pienellä summalla. Mallia tästä voisi ottaa, kun mietitään edullisia asumismuotoja ja keksitään käyttöä tyhjeneviin julkisiin rakennuksiin esim. sairaaloihin, varuskuntiin ja leirikeskuksiin. Kyllä varmaan kierrätys, yhteishankinnat, ekologiset tavat tuottaa sähköä ja yhteisöllisyys voisi toimia pienen uudisyhteisönkin rakennusaineena ja kantavana ideana. Kuka uskaltaisi aloittaa hanketta?
Retken jälkeen jäi pohdituttamaan:
- Mitä se maaseutuasuminen oikein on?
- Mitä pitäisi tehdä, että kunnan sisäinen konsensus saisi aika samanlaisen kyäsumisen kehittämisinnon kuin Petäjävedellä? Miksi asukkaita halutaan vain kuntakeskuksiin?
Matkasta sekavustunut :-).
Into