keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Vihreää hoivaa

 
Kävin tiistaina kuuntelemassa Alajärvellä, Punaisen tuvan viinitilalla, seminaaria Green care – toiminnasta. Ja mitäs kummaa se on? Kun googlettaa sanaparin, tulee ensimmäisenä vastaan nurmikkolannoitteet, mutta nyt ei ollutkaan kyse siitä (Into välttää nurmikon lannoitusta, ettei ole liikaa leikattavaa). Green care on ”vihreää hoivaa”, eli luonnon ja maaseutuympäristön hyödyntämistä hyvinvoinnin lähteenä.  Alajärvellä siitä kertoivat SEDUn asiantuntijat Kirsi Huhtala ja Päivi Haanpää.

Green care on oikeastaan vanha juttu, joka on päässyt välillä unohtumaan. Entisaikaan huollettavat ja hoidettavat elivät ”elämän keskellä” maatiloilla ja osallistuivat arjen askareisiin kukin kykynsä mukaan. Näin opittiin tärkeitä taitoja, pidettiin toimintakykyä yllä ja ennen kaikkea saatiin tunne yhteisöön kuulumisesta ja omasta tarpeellisuudesta. Välillä tuli tavaksi sulkea erityisryhmät laitoksiin neljän seinän sisään, mutta nyt taas on herätty huomaamaan, miten merkittävä asia luonto ja siellä työskentely voi olla vaikkapa toimintakyvyn ylläpitämisessä. 

Luonnossa elimistön stressireaktiot vaimenevat. Mieliala ja keskittymiskyky paranevat ja ajatuksen selkiytyvät. Eläinten kanssa työskentely opettaa vastuullisuutta ja vuorovaikutustaitoja. Fyysinen työ tuo hyvän unen ja ruokahalun, ja mahdollisuuden arjen perusrytmin opetteluun. Maatilayhteisö kannustaa ja vaatii. 

Ihan kaikki luonnossa puuhastelu ei ole green care-toimintaa: Green care on aina tavoitteellista, suunnitelmallista ja ammatillista. Green care-toiminnan voi jakaa kahteen ryhmään: ”Vihreä hoiva” on kuntouttavaa toimintaa, asumispalveluja ja toimintakyvyn lisäämistä. ”Vihreä voima” taas sisältää työhyvinvoinnin, voimaatumisen ja luontokasvatuksen.

Green care-toiminta voi tapahtua erilaisissa yrityksissä tai hoitolaitoksissa. Alajärvellä kuulimme maatilalla toimivan perhekodin Toiskan toimintatavoista. Green care-toiminta voidaan yhdistää myös ihan vanhusten laitoshoitoon, tai perhepäivähoidon arkeen. Kyse voi olla kokonaisvaltaisesta toimintaympäristöstä ja tavasta, tai vaikka terapeuttisen puutarhan perustamisesta vanhusten osaston yhteyteen. Yksi mahdollisuus on, että maatila vuokraa puitteet, ja hoiva-alan ammattilaiset tulevat asiakkaineen tilalle päiväksi. 

Yhteisessä keskutelussa todettiin, että meillä täällä Aisaparin alueella on loistavat mahdollisuudet kehittää Green care-toimintaa: Luonto on lähellä.  Kun olen kiertänyt alueella ja kysellyt, mitä ihmiset pitävät tärkeänä asuinympäristössään, niin ykkönen on luonto. Jokainen sen tietää, miten tärkeää luonnosta nauttiminen on. Green care on yksi tapa tehdä luonnosta työtä ja tulevaisuutta alueelle.

Jotta voisimme tehdä hyvinvointia luonnosta niin, että se myös elättää alueemme ammattilaisia, tarvitaan taas kerran sitä yhteistyötä: Maatilayrittäjät, sosiaali- ja terveysalan osaajat, julkisen alan virkamiehet ja päättäjät sekä kehittäjät pitää saada yhdessä miettimään, miten ala voisi olla elinvoimainen. Jokainen asiasta innostunut on tarpeen kehittämistyössä!

Muistakaahan kuntoilla innolla ja intoilla kunnolla,

Into

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti