tiistai 17. tammikuuta 2012

Kaamosta ja karttaharjoituksia

Viime päivät on maakuntaa puhuttanut Suomen Kuvalehteen vuotanut kuntien uusjako. Neljästä kunnasta kasattava maakunta ei ittellisiä eteläpohjalaisia miellytä, täällä kun on totuttu ajattelemaan omilla aivoilla eikä keskittäminen ja ylhäältä päin annetut määräykset ole tänne muutenkaan mallanneet.

Etelä-Pohjanmaa on kuulu yritteliäisyydestä. Sen perustana ovat luovuus, terve kilpailu ja reilu yhteistyö, ja sama ajatusmalli saisi toimia myös kunnallisessa demokratiassa. Pelkona on, että suurissa yksiköissä vaikutusmahdollisuudet kaventuvat ja aloitteellisuus laimenee, ellei samalla omaksuta uutta ajattelutapaa ja keksitä uusia vaikuttamisen keinoja.

Etelä-Pohjanmaalla pelaa hyvin Leader-periaate alhaalta ylöspäin, "bottom-up", kun kehittäminen tapahtuu toteuttajatasolta tulleiden ideoiden pohjalta. Se taitaa olla samalla myös ainoa tapa, jolla kenttä aidosti sitoutuu kehittämiseen.

Tänään päättyi kaamos Utsjoella. Valo koittaa varmasti myös kuntajakosuunnitelmiin kesää kohti mentäessä, kun nyt ensin vuodatetaan julkisuuteen muutama mahdollisimman pimeä kartta ja sitten viedään kivuitta läpi piirustuspöydällä jo valmiina odottava lopullinen kehikko. Kävi kuinka kävi, on kansalaisvaikuttamiselle ja lähidemokratialle kehitettävä uusia rakentavia muotoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti